Miniguide 2/3: Skriv lettere end du tror
Skriv, når du skriver
Nu skal du høste bonus af dit arbejde i tænkefasen. Du skal opleve succesen ved at få skrevet en masse i en fart. Følg en eller flere af de her 5 genveje, og oplev, hvor hurtigt, effektivt og godt du kan skrive.
Når du har formuleret din vinkel og fået styr på din målgruppe og formålet med, at du skriver, er du klar til at kaste dig ud i skrivefasen. På samme måde som en udspringer på toppen af 10-metervippen, der har forberedt sit spring, inden han kaster sig ud i frit fald.
Skriv løs uden at stoppe op og rette. Hold ud. Bliv ved. Hav tillid til, at dit tænkearbejde virker. Du ved, hvad formålet med teksten er, og hvem du skriver til. Du har besluttet dig for dit budskab og måske også skrevet det ned i en vinkelsætning, som beskrevet i miniguidens DEL 1. Så lige nu skal du skrive, skrive, skrive.
Tænk, når du tænker
Skriv, når du skriver
Rediger, når du redigerer
Fyr din indre censor
Sluk for stemmen, der får dig til at stoppe op og rette, fordi den påpeger fejlene og fortæller dig, at det ikke er godt nok. Lyt ikke til den. Stemmen tilhører din indre censor, og den har du ikke brug for nu. Bed den om at sætte sig ned under bordet og forholde sig i ro, indtil du er klar til at vurdere teksten i redigeringsfasen og har brug for dens analytiske kritik.
Lige nu skal du bare skrive.
Se din læser for dig
Mens du skriver, er det en god ide at se din læser for dig. Hvilke eksempler, argumenter og fakta hjælper ham eller hende med at forstå dit budskab?
Bliver du i tvivl, så kig på de vinkelsætninger med tekstens budskab, som du skrev ned i tænkefasen. Brug dem som dit kompas. Alt det, der peger ind i budskabet og hjælper læseren med at forstå dit budskab, er relevant. Omvendt kan du roligt droppe alt det, der ikke peger ind i budskabet.
Et eksempel:
Jeg vil overbevise læserne om, at danske designmøbler topper salgslisterne i USA og Japan, og har skrevet denne vinkelsætning:
Jeg vil fortælle, at designstole af danske møbelarkitekter som Hans Wegner og Finn Juhl topper salgslisterne i USA og Japan.
Jeg fokuserer på alt det, der har med de to møbelarkitekters salg at gøre i den tekst. Og begynder ikke at skrive om Wegners opvækst eller Finn Juhls villa, der er blevet et museum. Begge dele er interessante, men gør ikke læseren klogere på mit budskab. Det er i en anden tekst med en anden vinkel, det hører til.
Luk af for telefon og mails
Sørg for ro uden afbrydelser i den tid, du har afsat til at skrive. Det kan være fra 15 minutter til 1 ½ time. Det afhænger af, hvad du skriver, og hvor langt det skal være. Sæt et skilt på døren ind til dit kontor, eller tag høretelefoner på, hvis du sidder i et storrumskontor.
Sig til dig selv, at du skal skrive et udkast. Bare et udkast. Så er det ikke så farligt, og så bliver teksten ofte bedre. Mere umiddelbar. Mindre formel. Mere klar.
Du skriver uden at lade dig forstyrre af telefoner eller mails, forventninger eller krav. Nu skriver du bare derudad – uden at rette og redigere undervejs. Hvis der er et navn, du ikke kan huske eller stave rigtigt, markerer du det bare og finder ud af det senere, når du kommer til redigeringsfasen. Lige nu skal du bare blive ved med at skrive.
Dæk din skærm
Som inspiration kan du afprøve den amerikanske skrivecoach Don Frys skrivemetode. Sæt et stykke papir hen over skærmen på computeren, eller skru ned for dens lys, så du ikke kan se, hvad du skriver, mens du skriver. Og skriv så uden at stoppe. Hvis du skriver i hånden, så skriv uden at løfte blyanten fra papiret. Hvis du ikke aner, hvad du skal skrive, så skriv det, indtil du skriver dig ind i den røde tråd igen.
At skrive uden afbrydelser er en teknik, du kan øve ved at skrive i kortere tid.
En øvelse, jeg ofte laver med mine kursister, er at skrive i tre minutter om et emne. Det er ikke så vigtigt, hvad det er. Det kan være farven orange eller oplevelsen af at gumle på en rosin. Det vigtige er at skrive uden stop.
For nogle er det en kæmpe lettelse og et gennembrud, som de kan tage med sig, når de skriver tekster på jobbet. De opdager, hvor meget de normalt stopper op, når de skriver i 3 minutter. Og hvor fedt det er at give sig selv lov til at skrive uden at stoppe.
Ord skaber ord
Ord skaber ord, siger Don Fry, der har undervist og coachet både amerikanske og danske journalister i at skrive bedre.
Sig til dig selv, at du skal skrive et udkast. Bare et udkast. Så er det ikke så farligt, og så bliver teksten ofte bedre. Mere umiddelbar. Mindre formel. Mere klar.
”Get it down, then get it right”, lyder skrivecoachens råd.
Altså først skrive og så redigere bagefter. Sandsynligvis bliver du overrasket og glad over, hvor meget og hvor godt det, du har skrevet, faktisk er.
Metoden er forløsende og kan hjælpe dig til at finde din egen måde at skrive på. Ideen er, at du skal finde din måde. Den, der virker for dig.
Find dit flow
Med lidt træning kan du skrive uden at stoppe undervejs. Det betyder, at du kan skrive hurtigere. Effektivt mange sætninger, som du bagefter kan rette, slette og skære til, når du redigerer teksten. Til sidst.
Det kan som bonus give dejlige skriveoplevelser. Følelsen af at være i flow. Som når man bliver opslugt af at læse en god bog, løbe en tur eller se en film og mister tidsfornemmelsen. Oveni bliver teksterne ofte skarpere – med en klar rød tråd, som er nem at følge for læseren.
Når du er klar til at skrive, så følg genvejene, og mærk, hvordan det efterhånden bliver lettere og lettere at skrive. I glimt får du måske oplevelsen af, at din tekst skriver sig selv. Prøv dig frem for at finde ud af, hvad der virker bedst for dig. Og husk, at det, der virker, aldrig er forkert.
De 5 genveje til at skrive effektivt og bedre
Sørg for ro
Fyr din indre censor
Skriv i et afgrænset tidsrum mellem 15 minutter og 1 ½ time
Se din læser for dig, og skriv til ham
Brug vinklen som kompas
Når du har skrevet, er du klar til redigeringsfasen. Den kan du glæde dig til at tage hul på om et par dage, hvor du får del 3 af miniguiden med fif til at luge ud i de 3 værste sprogskurke. Dem, som du skal kende, fordi de gør dit sprog tungt og svært at læse.
Hvis du ikke fik læst del 1, der lærer dig at vinkle, inden du skriver, så du kan skrive godt og effektivt uden at stoppe undervejs, så finder du den her:
God skrivelyst
-Maria